Aktuelt nyheter
Til hovedsiden Topplinje
Ikke innlogget AktueltKorpsetKontaktMultimedia
Forside lyre Aktuelt hoved
Korpset
 Hva skjer?
Kalender
Nyheter
Reiå
Vindusvask
Årsmeldinger
 
Kontakt
Korpset
Multimedia
Relaterte sider

Enok Hompahodels reisedagbok

Klepp Hornmusikk reiste som kjent på korpstur i slutten av juni, og mer eller mindre tilfeldig hadde det seg slik at også frilansjournalist Enok Hompahodel skulle samme vei. Helt uoppfordret har han etter beste evne dekket Hornmusikkens tur til den irske hovedstaden, og her bringer vi utdrag fra hans høyst personlige reisedagbok.

Onsdag 24. juni 1998:

«Molly Malone»
Lettere nervøs setter jeg mine bein på Irsk jord. Helt ubevisst plystrer jeg en melodi der jeg følger passasjerstrømmen ut fra flyet. Plutselig er det en ung irsk dame som smiler til meg og applauderer mitt musikalske repertoar. Hun kjente straks igjen «Molly Melone» melodien og vi veksler et par ord om vær og ferieplaner. Så er Molly borte i vrimmelen. Utenfor ankomsthallen står jeg med min gamle lærkoffert i den varme kveldsluften og funderer på hva de neste dagene kan by på.

Lure på koss kvigene har det nå?

Torsdag 25. juni:

«Riverdance»
Første morgenen i et nytt eksotisk land. Dagen går med til å orientere seg i den lokale bybebyggelse. En informativ sightseeing er ordnet for hornmusikken og jeg får være med. Besøket i National Museum var imponerende. Viking-utstillingen ga en interessant presentasjon av en dramatisk epoke i vår felles historie.

Dagens høydepunkt er besøk hos «Johnnie Fox's Pub» i nærmest perfekte Jærske forhold. Her blant steingjerder, sauer høy himmel og golfbaner er det langt mellom husa. I et to hundre år gammelt landsbyhus bor Johnnie med sit berømte sjømatkjøkken. Her får vi sannelig smake havets delikatesser. Det må ha vært både flyndre og laks på min tallerken, og jordeplene var også som heime. Langs lave langbord er det duket til rundt hundre gjester. Lyset dempes og musikerne varmer opp publikum. Så kommer de, seks dansere med et program som har brent seg inn i minnet mitt.

Den irske dansestilen «Riverdance» er utspringet til denne fantastiske forestillingen. Hvilken opplevelse, dette er større enn både reinlender og polka med hu Kaspara!

Fredag 26. juni:

«She is going banana out in the kitchen!»
Kulturkollisjoner er verden vant med, tradisjon og inngrodde ritualer skal man ikke rokke med. Mine venner fra den norske kolonien på hotellet har den vanen at de står opp når det passer dem. Den irske sjefsbaconsteker har imidlertid andre meninger om nordmenn som ikke er presis til frokost. En stakkars servitør med mange års erfaring i yrket må få beklage sin sjefs lynne, og jeg overhører dennes herlige replikk:
«She is going banana out in the kitchen!».

Den irske forkjærlighet for lyrikk og musikk kommer forøvrig godt til uttrykk dersom en tar en spasertur i Dublin sentrum om dagen. På min spasertur nedover Grafton Road opplevde jeg flere musikanter og gjøglere. Mest imponerende var en ung herre i slitt frakk som på oppfordring kunne sitere et hvilket som helst dikt fra sin bys berømte forfattere.

Lørdag 27. juni:

«Probably the best March in the World».
Den treffende beskrivelsen ble hørt da hornmusikkens irske konferansier skulle presentere Valdresmarsjen fra en paviljong i «St. Stephen's Green» i hjertet av Dublin. Hornmusikken spilte et variert program, men været hadde sørget for at få hadde tenkt å legge seg på en regnvåt parkplen. Et brudepar fikk servert korpsets faste bryllupssang «Only Love». Brudefotografen, som var veldig opptatt av gamle eiketær, grep anledningen og improviserte et gruppebilde med de nygifte og hele korpset.

Søndag 28. juni:

«Bergen en solskinnsby»
Siste dag i Irland. Sitter igjen med mange inntrykk. Skal jeg summere opp vil jeg si at Irene tilsynelatende er veldig engelske i all sin gjerning. Både med venstrekjøring, pøbber, murhus, språk og væremåte. Har forstått at en ikke bør utsette en Ire for slike påstander med mindre en heter Ole Klementsen. Været har for meg vært en kilde til inspirasjon. Tenk om det kunne ha regna like mye på mine kjelver. Det sies at det finnes tre typer vær i Irland: Enten så regner det, eller det har nettopp regnet, eller så kommer det snart til å begynne å regne.


Bilder og annen informasjon angående Dublin kan f.eks. hentes fra:
 • Dublin's Fair City
 • Regency Hotels
 • Johnnie Fox's Pub

 • Publisert 30.06.1998 kl 00:00

  OVERSIKT
 •  
 • Oversikt
 •  
 • Arkiv
  Klepp Hornmusikk © 1997 - 2023Postboks 129, N-4358 KLEPPE